Двійкова система числення

Двійкова система числення — це позиційна система числення, база якої дорівнює двом та використовує для запису чисел тільки два символи: зазвичай 0 (нуль) та 1 (одиницю). Числа, представлені в цій системі часто називають двійковими або бінарними числами.
Для запису числа у двійковій системі числення використовується представленя цього числа за допомогою степенів числа 2.
Завдяки тому, що таку систему доволі просто використовувати в електричних схемах, двійкова система отримала широке розповсюдження у світі обчислювальних пристроїв.

Двійкове число можна представити як послідовність будь-яких об'єктів, які можуть знаходитися в одному з двох можливих станів. Наприклад: Числа, що можуть приймати значення 0 або 1: 1 0 1 0 0 1 1
Двійкова система числення є позиційною системою числення, база якої дорівнює двом. Завдяки тому, що таку систему доволі просто використовувати у електричних схемах, двійкова система отримала широке розповсюдження у світі обчислювальних пристроїв.
Двійкове число можна представити як послідовність будь-яких об'єктів, які можуть знаходитися в одному з двох можливих станів. Наприклад:
  • числа, що можуть приймати значення 0 або 1;
  • позиції, на яких можуть стояти хрестики або нулики: х о х о о х х;
  • вузли електричної схеми, які може бути, а може не бути зіструмлено;
  • ділянки магнітної смужки, які можуть бути, а можуть не бути намагнічено.
Зазвичай, для позначення двійкових чисел використовують нулі та одиниці. Перші персональні комп'ютери для відображення чисел мали ряд електричних лампочок (кожна з яких, зрозуміло, може або світитися, або бути вимкненою).
Переваги:
  1. для її реалізації потрібні технічні пристрої з двома стійкими станами: є струм - немає струму; намагнічений - не намагнічений;
  2. представлення інформації за допомогою тільки двох станів надійно і завадостійко;
  3. можливе застосування апарату булевої алгебри для виконання логічних перетворень інформації;
  4. двійкова арифметика набагато простіша за десяткову.
Недолік: швидке зростання числа розрядів, необхідних для запису чисел.

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

HTTP